Duiken in Nederland

 

... is leuker dan je denkt! Zeeland is het mooiste duikgebied in de wijde regio. Het is niet voor niets dat je bij het Grevelingenmeer en bij de Oosterschelde regelmatig ooster- en zuiderburen treft. Andere geliefde duikstekken in de Randstad zijn het Oostvoornse Meer, de Vinkeveense Plassen, de Maarseveense Plassen en de Zevenhuizer Plassen. Voor gevorderde duikers is de Noordzee een duikwalhalla met talloze wrakken en bijzonder onderwaterleven.

 

Anders dan in tropisch water
Als je nog nooit in Nederland gedoken hebt is het uitdagend om de lol er van in te zien. De meest voorkomende kreten van oningewijden zijn 'dat is toch ijskoud' en 'er is toch geen hol te zien'. Deze misopvattingen zijn niet geheel uit de lucht gegrepen: ja, het water is kouder en het zicht is minder dan in Egypte. Maar kou is relatief. Met een goed pak dobber je in Nederland zelfs in de winter vrolijk rond, zonder pak zit je te klappertanden in dat warme Egypte. En minder zicht betekent niet dat er niks te zien is. Het betekent wel dat je anders moet gaan kijken, meer naar de vierkante meter onder je dan naar die potentiĆ«le dolfijnen in de verte. En eventuele ontmoetingen onderwater worden hierdoor des te verrassender.

 

Rijk onderwaterleven
In Zeeland zwem je regelmatig tegen garnalen, zeesterren, krabben, palingen, platvissen, anemonen, anjelieren, zeebaarzen, vorskwabben en snotolfen aan. En uiteraard zijn er de indrukwekkende kreeften. In het voorjaar, zo tussen april en juni, wordt duikend Nederland wakker om op zoek te gaan naar sepia's die in de Oosterschelde komen paren. In Oostvoorne word je iedere duik begroet door regenboogforellen en als je geluk hebt zwem je door een school van haring heen. In zoetwater plassen kom je oog in oog met snoeken en baarzen die leven in de talrijke wrakken. 

 

Met SubLub
Wij organiseren regelmatig begeleide duiken op de mooiste stekken van Nederland. Een ideale manier om het lokale onderwaterleven te ontdekken. En zodra je eenmaal wegwijs bent in Nederland kun je zelf op pad gaan. Duikmateriaal kan je bij ons huren. Heb je geen buddy? Word lid van onze duikclub en ga duiken met de andere leden die je daar ontmoet.  

           

 

 

Extra Info

Toplocaties

  • Grevelingen
  • Oosterschelde
  • Vinkeveense Plassen
  • Bekijk de duikersgids voor deze en meer duikstekken!

Opties